Seidi Haarala tekee hienon roolityön arkeologian opiskelija Laurana, joka matkaa junalla Murmanskiin tutkimaan kalliomaaluksia. Hyttikaveriksi hän saa venäläisen kaivostyömiehen Ljohan (Juri Borisov) (Elokuvayhtiö Aamu).

Matkalla Murmanskiin - hytissä numero 6

Juho Kuosmasen elokuvasta Hytti nro 6 tuli lopulta yksi korona-ajan voittajista. Taudin rajoitukset sulkivat teatterit ja ensi-ilta siirtyi. Ennen Suomen näytöksiä elokuva ehti voittamaan Cannesin elokuvajuhien Grand Prix'n. Suomalaisista vastaavaan ei ole aiemmin pystynyt kuin Aki Kaurismäki noin 20 vuotta aikaisemmin.

Hytti odotti yli puoli vuotta Suomen ensi-iltaa ja tuo odotus kasvatti vain kiinnostusta elokuvaa kohtaan, eikä turhaan – se palkitsee elokuvayleisön kaikki ne odotukset, joita siihen on kohdistunut.

Kuosmasen junaelokuva on syntynyt samannimisen, Rosa Liksomin aikoinaan Finlandia-palkitun romaanin innoittaman. Ne jotka tuntevat Liksomin kirjan huomaavat, että Kuosmasen ohjauksessa kirjan tarina on muuttunut lähes tunnistamattomaksi – hyvä niin. Romaanin kääntäminen elokuvaksi onnistuu harvoin.

Kuosmanen on poiminut lähinnä ideoita kirjasta ja rakentanut niistä omannäköisensä tarinan. Elokuva kulkee vaivattomasti omia raiteitaan. Tarinan perusasetelmassa suomalainen opiskelija Laura (Seidi Haarla) jättää taakseen Moskovan ja hiipuvan rakkaussuhteen. Hän lähtee katsomaan Jäämeren rantojen kalliomaalauksia ja nousee Murmanskin junaan.

Hytti nro 6 etenee junan varmuudella. Varsinkin elokuvan alku on suorastaan huumaavan upeaa elokuvakerrontaa. Kuosmanen on hykerryttävän taitavasti poiminut filmille havaintoja ihmisistä ja ympäristön yksityiskohdista. Kaikesta tästä on paljon kiittäminen myös elokuvan kuvajaa J-P Passia.

Seidi Haarala tavoittaa Lauran roolissa hyvin sen tunneskaalojen tsunamin, johon hän joutuu kohdatessaan raivostuttavan hyttiseuralaisensa, venäläiseltä junttiöykkäriltä vaikuttavan Ljohan, jota näyttelee sävykkäästi Juri Borisov.

Juho Kuosmasen elokuvan suuruus piilee sen pienuudessa, taidossa ja tyylitajussa kuvatta ihmisen sielunmaisemaa tarkkanäköisesti. Hytti nro 6 on tarina itsensä hyväksymisestä ja muistutus siitä, kun pinnallisuuden erilaisuuden muuri murtuu, olemme hyvin samanlaisia – helposti ihmiseksi tunnistettavia.

Hytti nro 6 elokuvateattereissa kautta maan.

Juhani Styrman

Yhdet vielä (Druk) kertoo neljästä varhaiskeski-ikäisestä opettajamiehestä, jotka alkavat tietoisesti käyttää pieniä määriä alkoholia parantaakseen elämänlaatuaan. Heitä näyttelevät Lars Ranthe (vas.), Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen ja Magnus Millang. Kuva: Henrik Ohsten

Yhdet vielä

Tanskalaisohjaaja Thomas Vinterbergin uutuuselokuva Yhdet vielä on elokuva neljästä keski-ikäisestä opettajasta, jotka päättävät testata norjalaisen filosofin teoriaa alkoholin elämänladun parantavasta vaikutuksesta. Sen mukaan ihmiset syntyvät 0,5 promillen vajauksella verensä alkoholipitoisuudessa. Koetta innostaa vielä ajatus, jonka mukaan pieni alkoholimäärä veressä ehkäisee myös masennusta.

Tuumasta toimeen: pullon korkit aukeavat ja pian opettajat huomaavat, että tissuttelu siivittää urautuneet ajatukset ihan uusiin sfääreihin ja opettajat saavat uusia sävyjä oppituntiensa pitoon. Opetusmenetelmien muuttumista humalan myötä kuvataan taidokkaasti ja jopa riemukkaasti. Samaalla elokuva muistuttaa, että viina on viisasten juoma.

Thomas Vinterberg ja Tobias Lindholm käsikirjoittamasta elokuvasta tuli Tanskassa suurmenestys. Pääosassa nähdään aina varmaotteinen Mads Mikkelsen, joka palaa samalla Vinterbergin ohjaukseen ensimmäistä kertaa sitten Jahti-elokuvan.

Yhdet vielä on oivaltava kuvaus juovan miehen ja hänen läheistensä elämästä. Elokuva herättää myös kysymyksiä; miten luodaan vaihtoehtoja päihteiden käytölle? Vinterbergin ohjauksessa kuvataan, ilman moralisointia, viinan läträyksen kolikon molemmat puolet, on korostuneita tunteita, mutta myös riippuvuuden kierrettä.

★★ ★★

Juhani Styrman

( Yhdet vielä (Druk) saa virallisen ensi-iltana on toukokuussa koronarajoitusten puitteissa)

-----------------------------------------------------------------------------------------------

 

Renny Harlinin toimintatrilleri Bodies at Rest ensi-ilta on 18.6. Se on Harlinin 21. pitkä valkokangasohjaus. Pääosissa: Nick Cheung, Richie Jen, Zi Yang, Carlos Chan .