Yhdet vielä (Druk) kertoo neljästä varhaiskeski-ikäisestä opettajamiehestä, jotka alkavat tietoisesti käyttää pieniä määriä alkoholia parantaakseen elämänlaatuaan. Heitä näyttelevät Lars Ranthe (vas.), Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen ja Magnus Millang. Kuva: Henrik Ohsten

Yhdet vielä

Tanskalaisohjaaja Thomas Vinterbergin uutuuselokuva Yhdet vielä on elokuva neljästä keski-ikäisestä opettajasta, jotka päättävät testata norjalaisen filosofin teoriaa alkoholin elämänladun parantavasta vaikutuksesta. Sen mukaan ihmiset syntyvät 0,5 promillen vajauksella verensä alkoholipitoisuudessa. Koetta innostaa vielä ajatus, jonka mukaan pieni alkoholimäärä veressä ehkäisee myös masennusta.

Tuumasta toimeen: pullon korkit aukeavat ja pian opettajat huomaavat, että tissuttelu siivittää urautuneet ajatukset ihan uusiin sfääreihin ja opettajat saavat uusia sävyjä oppituntiensa pitoon. Opetusmenetelmien muuttumista humalan myötä kuvataan taidokkaasti ja jopa riemukkaasti. Samaalla elokuva muistuttaa, että viina on viisasten juoma.

Thomas Vinterberg ja Tobias Lindholm käsikirjoittamasta elokuvasta tuli Tanskassa suurmenestys. Pääosassa nähdään aina varmaotteinen Mads Mikkelsen, joka palaa samalla Vinterbergin ohjaukseen ensimmäistä kertaa sitten Jahti-elokuvan.

Yhdet vielä on oivaltava kuvaus juovan miehen ja hänen läheistensä elämästä. Elokuva herättää myös kysymyksiä; miten luodaan vaihtoehtoja päihteiden käytölle? Vinterbergin ohjauksessa kuvataan, ilman moralisointia, viinan läträyksen kolikon molemmat puolet, on korostuneita tunteita, mutta myös riippuvuuden kierrettä.

★★ ★★

Juhani Styrman

( Yhdet vielä (Druk) saa virallisen ensi-iltana on toukokuussa koronarajoitusten puitteissa)

-----------------------------------------------------------------------------------------------

 

Renny Harlinin toimintatrilleri Bodies at Rest ensi-ilta on 18.6. Se on Harlinin 21. pitkä valkokangasohjaus. Pääosissa: Nick Cheung, Richie Jen, Zi Yang, Carlos Chan .