Joulukirja tukee Hurstin toimintaa

Reunan kirjailijoiden vuosikirja 2020 tukee Hurstin avustustyötä.

Reuna-kustantamon kirjailijoiden vuosittain ilmestyvä joulukirja on tänä vuonna nimeltään ”Joulukalenteri Hotelli Sylvia”. Teos on nyt kuudes ja kustantaja sekä kirjoittajat lahjoittavat kirjan tuoton vähäosaisten auttajana tunnetun Hurstin toiminnan hyväksi. 

Joulukalenterin kaikki kertomukset liittyvät Sylvia Steniuksen ylläpitämään hotelli Sylviaan. Todettakoon, että hahmo, kuin myös hotelli ovat mielikuvituksen tuotetta. Kirjan on toimittanut Juha Mäntylä. Reunan kirjailijat saivat tehtäväkseen kirjoittaa tarinan, jonka kantavana teemana on kyseinen hotelli. Vaikka Steniuksen ylläpitämä majatalo esiintyy kaikissa ”Joulukalenterin 24:ssä luukussa”, niin tarinat ovat lopulta itsenäisiä tarinoita ja kirjasta muodostuu samalla mainio novellikokoelma.

Kirjan kirjoittajien joukossa on myös Kallion kulmilla vaikuttavia Reunan kirjailijoita. Tunnetuin heistä on muun muassa Kallio-lehden pakinoitsijankin esiintynyt Olli Sarpo. Hän kertoo kutkuttavan tarinan, siitä kuinka muuan herra Harry Houdini saa kutsun tulla viettämään joulua Sylvian hotelliin.

Toinen novellikokoelman kirjoittajista, joka vaikuttaa Kalliossa on Tiina Tainio. Taidealalla työskentelevä Tainio paljastuu myös osaavaksi kirjoittajaksi. Hänen novellissaan tavataan majatalon aaveita - kyllähän sellaisia pitää mystisen rouva Steniuksen hieman salaperäisessä hotellissa lymytä.

Reunan perinteisen joulukirjan idea on ollut alusta saakka lahjoittaa teoksen tuotto hyväntekeväisyyteen. Tänä jouluna kohde on Alppiharjussa toimiva Veikko ja Lahja Hurstin laupeudentyö-säätiö. Vuonna 1983 perustettu yhdistys jatkaa toimintaansa yhä niukemmissa olosuhteissa. Sen avustuksia on leikattu tuntuvasti, joten Reunan kirjailijat halusivat kantaa näin osaltaan kortensa kekoon. Säätiön toiminnanjohtaja Sini Hursti kertoo, että lahjoitussumma käytetään säätiön perustoiminnan kulujen katteeksi.

Joulukalenteri Hotelli Sylvia, myynti Kalliossa Kamiter Ars, Helsinginkatu 6 (avoinna ti-la). Teosta saa myös Reunan nettikirjakaupasta reunalla.fi.

Juhani Styrman

Kallion kävelyfestivaali sai kiitosta muun muassa innovatiivisesta toiminnasta vaikeana korona-aikana (kuva Kf-press).

Helkan Vuoden teko 2020 -huomionosoitus Kallion kävelyfestivaalille

Helkan ”Vuoden teko” huomionosoituksen saaja on vuonna 2020 Kallion kävelyfestivaali ja sen pitkäaikainen toimija Juhani Styrman. Helkan hallitus halusi palkita Kallion kävelykierrokset esimerkillisenä poikkeusajan toimintana, jossa on pystytty tuottamaan kaikille sopivaa kulttuuritarjontaa turvallisesti. Kallion kävelykierrokset kertovat rosoisesta ja värikkäästä kaupunginosasta sisältäen historiaa, kaupunkilegendoja, merkkihenkilöitä sekä monikerroksista arkkitehtuuria ja muita paikallisia helmiä. Huomionosoitus luovutettiin Styrmanille Helkan syyskokouksessa 24.11.2020

......

Kallion koulutie -kävely oli retki koko Suomen kouluhistoriaan

Koko kesän on Kalliossa kiertänyt huhu, että Kallion kävelyfestivaali järjestää kiinnostavia, hauskoja ja kovasti yleissivistäviä kävelykierroksia Kallion kulmilla.

Kierrokset alkoivat kiinnostaa minua ja otin selvää milloin seuraava opastus on. Kävelyfestivaalin sivuilta sain tiedon, että seuraava kierros on ”Kallion koulutie”, alaotsikolla ”kehdosta yliopistoon”. Samalla kävely on Suomen tapahtuma Euroopan kulttuuriympäristö-päivänä. Kallion kävelyfestivaalin yhteistyökumppani Koulutie -kävelyllä on Lastentarhamuseo, joka toimii Kalliossa, museo oli minulle ihan uusi tuttavuus.

Kallion kävelyfestivaalin keskeinen hahmo on  Juhani Styrman.  Jo heti kävelyn alussa odotti minua jo tieto, josta en ollut tiennyt mitään: kävely alkoi sananmukaisesti kehdosta. Sillä osoitteessa Toinen linja 17 olleessa puutalossa on ollut Suomen ensimmäinen lastensairaala Lastenlinna, sen perustaja oli Sopihe Mannerheim. Samaisen talon halkoliiterin tehtiin lastenneuvola, niin ikään ensimmäinen Suomessa. Nykyään Kalliosta vuonna 1920 alkanut lastensairaala on Töölössä toimiva Helsingin yliopiston lastensairaala.

Kun Styrman johdattaa yleisön seuraavan kohteeseen, olen taas aivan uuden historiatiedon äärellä, saamme tietää, että etäopetus täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Kallio on ollut etäopetuksen ytimessä, sillä Viidennellä linjalla on toiminut Kansavalistus-seuran kirjeopiston toimitilat. Eli samalla kävelykierros muistaa myös tasavuosia täyttävää erästä ihmisten kasvun paikkaa.

Kun kuljetaan mainion oppaan Juhani Styrmanin johdolla Kallio koulutietä, alkaa samalla avautua laajempi näkymä koko suomalaisen koulujärjestelmän kehityksen, kiertokoulun ajoista kohti nykyistä oppimisjärjestelmää. Kuljemme historiaan, mutta nykyisyys on vahvasti läsnä, Styrman osaa yhdistää kekseliäästi koulu- ja kaupunkihistorian tähän päivään.

Opastuksen yhteydessä alan tajuta Kallion kävelyfestivaalin hienouden myös sosiaalisena tapahtumana. Styrmanin opastus ei ole pelkkää kävelyluentoa, hän osaa houkutella ihmiset mukaan keskusteluun. Tulee hyvä ja lämmin fiilis, me kaikki opimme, keskustelemme yhdessä, jaamme tietämystämme toisillemme, eli kaikki saavat uusia tietoja.

Styrman osaa avata myös ihmisten silmät näkemään kaupunkia ihan uudella ja jopa yllättävällä tavalla. Hän kertoo koulutalojen arkkitehdeistä ja kuinka he saattoivat suunnittelivat taloja ikään kuin ne keskustelisivat keskenään. Esimerkiksi en aikaisemmin ole tullut tajunneeksi kuinka saman näköisiä Torkkelinmäen entinen teollisuuskoulu ja Eduskuntatalo ovatkaanja näkevät toisensa! Styrman näyttää kädellä pitkän katulinjan päähän, siellä näkyy todellakin Eduskuntatalo, ikään kuin teollisuuskoulun peilikuvana.

Kallion koulutie alkaa lähestyä loppuaan. Kierroksen aikana on tullut selväksi kuinka paljon Kalliossa on ollut erilaisia oppimisen paikkoja ja henkilöitä, joiden vaikutus näkyy ihan tämän päivän suomalaisessa yhteiskunnassa.

Kierros päättyy Ebenser-talon esittelyyn, se on suomalaisen lastentarha toiminnan alkupiste, talon historiasta ja nykyisyydestä kertoi Ebenser-talon toiminnanjohtaja Taina Sillanpää.

Kaikesta näki, että järjestäjät olivat nähnet vaivaa kierroksen suunnittelussa. Esimerkiksi pysähdyspaikat olivat suunniteltu koronaturvallisesti. Erikosmaininnan ansaitsee kävelyn hyvä äännentoisto. Kaikki tuo kertoi paljon myös kierroksen järjestäjien ammattitaidosta ja vastuullisuudesta. Tällä kierroksella opin paljon!

Marleena Mentola 

 

****

Yle uutisoi:

Kallion kävelyfestivaalin kaupunkiopas Juhani Styrman kertoo kävelykierroksillaan tuttujen katujen tuntemattomat tarinat https://yle.fi/uutiset/3-11438584

 

Kallion kävelyfestivaali on yksi maailman vanhimmista kävely tapahtumista, joka täyttää tänä vuonna 15 vuotta ja järjestänyt 500 kävelytapahtumaa.

Taidekävelyreitti https://www.kfkkv.fi/445577421

Muita kävelyreittejä omatoimiseen kotiseutumatkailuun

Alppiharjun kaupunginosaa esittelevä kävelyreitti 

Hämeentin kuvakävely

Kallion vanhat elokuvateatterit

Katso sivujen kohta: Lisää.