Kuva: Marit Henriksson.

Kalliossa järjestetään Kotiseutumatkailuviikko

 Kallion kävelyfestivaali järjestää Kallion ensimmäisen kotiseutumatkailuviikon 5.7. - 9.7. Viikolla perehdytään Kallioon opastettujen kävelykierrosten kautta.

Viikolla pääsee muun muassa kierrokselle, joka esittelee Aki Kaurismäen ”Mies vailla menneisyyttä”-elokuvan kuvauspaikkoja. Elokuva kuvattiin 2000-luvun alussa. Montako kuvauspaikkaa on säilynyt muuttumattomana sitten elokuvan kuvauspäivien? Osa näkymistä on kadonnut, mutta osa on säilynyt lähes muuttumattomina. 

Mies vailla menneisyyttä -elokuvan  yksi ikonisimmista näkymistä on kuvattu Pääkylänrinteessä. Kuvan ovat nähneet miljoonat katsojat ympäri maailmaa. Katunäkymä on säilynyt muuttumattomana näihin päiviin saakka ja on näin eräänlainen suomalainen kansallismaisema. Kalliossa on kuvattu muitakin kotimaisia elokuvaklassikoita aina 1930-luvulta saakka. 

Kävelyfestivaalin muita aiheita on ”Jäljet johtavat sylttytehtaalle”, kierros pohjautuu 1930-luvun Tattarisuon ruumislöytöihin ja kuinka tarina liittyy Kallion ja Alppiharjun kaupunginosiin. ”Kenen katu?” -kierros perehdyttää puolestaan katujen nimien historiaan. Kalliossa on muun muassa katu, joka on nimetty ”Pohjolan leijonaksi” kutsutun valloittaja kuninkaan mukaan. Kävelyllä voi samalla siis pohtia - patsaskeskustelujen tyyliin - onko syytä muuttaa myös katujen nimiä.

”Paskatornin kautta Kallion rajalle”, on puolestaan Kallion peruskierros, joka kertoo ”kaiken olennaisen Kalliosta”. Kierros on Kallio opastuksen ehdoton klassikko!

Viikon perustaja on hiljattain Kallion kulttuuripalkinnolla palkittu Juhani Styrman.

Opastusten pääsymaksu on 5 euroa / kierros. Koronarajoitus vuoksi kierroksille on rajoitettu osanottajamäärä. Turvallisuus on huomioitu muun muassa niin, että opas käyttää äänenvahvistinta.

Kallion kävelyfestivaalin Kotiseutumatkailu -viikon ohjelma:

Sunnuntaina 5.7. klo 15.30 Miehen tie – Kaupunkikuvia Aki Kaurismäen elokuvakameran kautta.

Maanantaina 6.7. klo 18.00 Jäljet johtavat sylttytehtaalle: Salatiedettä ja outoja tarinoita Kallion kulmilta.

Ti 7.7. klo 15.00 Kenen katu –kävely: Kallion kadunnimien jäljillä

Ke 8.7. klo 18.00 Paskatornin kautta Kallion rajalle - Kallio-kierros

To 9.7. klo 14.00 Paskatornin kautta Kallion rajalle - Kallio-kierros

ILMOITTAUTUMISET KIERROKSILLE: kallion.kavelyt@gmail.com

Kävelyreittejä myös omatoimiseen kotiseutumatkailuun

Elämme keskellä taidenäyttelyä. Helsingissä on noin 500 ulkoveistosta, ympäristötaideteosta ja historiallista muistomerkkiä. Kallion kaupunginosassakin on kymmeniä teoksia, tekijöinä jopa kovia nimiä, muun muassa Aimo Tukiainen, Miina Äkkijyrkkä ja Kimmo Pyykkö.

Kallion kulmilta löytyy myös tuntemattomampaa julkista taidetta, esimerkiksi kineettistä taidetta sekä pinta-alaltaan yksi Helsingin suurimmista taideteoksista. Kallion kävelyfestivaalin Sörkan julkisen taiteen -reitti keskittyy esittelemään suurelta yleisöltä hieman tuntemattomaksi jääneitä teoksia Kalliossa ja Sörnäisissä, reitillä on 19 kohdetta. Kallion kävelyfestivaali on yksi maailman vanhimmista kävely tapahtumista, joka täyttää tänä vuonna 15 vuotta.

Taidekävelyreitti https://www.kfkkv.fi/445577421

Muita kävelyreittejä omatoimiseen kotiseutumatkailuun

Alppiharjun kaupunginosaa esittelevä kävelyreitti 

Hämeentin kuvakävely

Kallion vanhat elokuvateatterit

Katso sivujen kohta: Lisää.