Helsinki Photo Festival. Kuva: Juhani Styrman.

Kävele taide-elämyksiin itäisessä kantakaupungissa

Heinäkuussa voi kierrellä Kallion ja Alppiharjun katuja ja nauttia taiteesta, sillä kaupunginosat ovat täynnä erilaista taidetta. Neljännen kerran järjestettävä Helsinki Photo Festival on levittäytynyt tänä vuonna Helsinginkadun varrelle. Ebeneserin aidassa on yksi HPF:n näyttelyistä. Aitanäyttely on toteutettu Ebeneser-säätiön kanssa yhteistyössä ja se on eritoten suunnattu lapsiyleisölle. Työt ovat esillä syyskuun loppuun saakka. Festivaali esittelee 30 eri maasta kotoisin olevien 62:n taiteilijan töitä, jotka eivät aiemmin ole olleet näytteillä Suomessa.

Kallion kävelyfestivaalin heinäkuun omatoimikävely on Mimmit peinttaa-ryhmän kuvittama taidepolku, jossa sähkökaappeihin maalatut kuvat kertovat tarinoita Alppiharjun historiasta. Omatoimikierroksen oppaana toimii verkkosivun tekstit ja kohdekartta. Kuvapolun ovat toteuttaneet Kallion kävelyfestivaali, Mimmit peinttaa ja Alppila Seura. Kuvapolku löytyy osoitteesta: www.kallionkavelyfestivaali.fi.

Kallion kävelyfestivaalin tarjoaa myös omatoimisen taideretken Sörnäisten laitakaduille. Harva on tullut huomanneeksi edes kuinka runsas ja monipuolinen julkisen taiteen kokoelma löytyykään Kallion rajaseuduilta Siltasaaresta ja Sörnäisistä. Joukossa jopa sellaisia Suomen veistotaiteen suurnimiä, kuten Aimo Tukiainen.

Sörkan julkisen taiteen -reitillä on tapahtumassa muutoksia, sillä Kruunuvuoren- ja Hakaniemen sillan rakenustyöt ovat siirtämässä kaksi teosta, Miina Sillanpään lehmäteoksen ”Joy” ja Oleg Kirjuhin ”Maailman rauha” uuteen paikkaan. Nyt on viimeisiä mahdollisuuksia nähdä teokset niiden alkuperäisillä sijoituspaikoilla. Kallion kävelyfestivaalin ”Sörkän julkisen taiteen -reitti”, joka tunnetaan myös nimellä ”Paskatorni ja Hanhiparvi”, löytyy teksteineen ja opaskarttoineen osoitteesta: www.kallionkavelyfestivaali.fi.

Brita Maria Renlunds Daghem (Arkkitehti Signe Lagerporg-Stenius 1895) kuva:Arkkitehtuurimuseo

Naisarkkitehdit Kalliota rakentamassa – kunnianosoitus lasikattojen murskaajille

Tiistai 6.7. klo 18.00 Naisarkkitehtuurin pioneerit Kalliota rakentamassa -kävely Opastettu kävelykierros esittelee suomalaisia naisarkkitehtejä ja heidän töitään Kalliossa ja Alppiharjussa 1800-luvun lopulta aina 1970-luvulle saakka. Kallion kävelyfestivaalin ohjelmaa. Liput 10 e (sisältää käsiohjelman). Lähtöpaikka: Toinen Linja 23.

**

Suomi on ollut edelläkävijä arkkitehtuurikoulutuksen mahdollistamisessa myös naisille. Jo 1800-luvun lopussa valmistui ensimmäiset suomalaiset naisarkkitehdit, joka oli jopa ainutlaatuista maailman laajuisesti.

Muun muassa maailman ensimmäinen naisarkkitehti tuli Suomesta ja heti hänen perässään valmistui pian muitakin naisia alalle. Tämän ensimmäisen naisarkkitehti sukupolven töitä löytyy Kalliosta edelleen. Heistä voidaan puhua merkittävinä lasikaton murskaajina ja uranuurtajina tasa-arvon tiellä.

Seuraava merkittävä naisarkkitehtien sukupolvi nousi esiin jälleenrakentamisen aikakaudella, jolloin rakennettiin uutta Kalliota. Heidän suunnittelemia rakennuksia on itäisessä kantakaupungissa kymmeniä. Osa näistä arkkitehdista on jäänyt anonyymiksi ja osa taas noussut esiin monipuolisina lahjakkuuksina. Naisarkkitehtuurin pioneerit Kalliota rakentamassa -kävely esittelee suomalaisia naisarkkitehtejä ja heidän töitään 1800-luvun lopulta aina 1970-luvulle saakka ja on kunnianosoitus näille ennakkoluulottomalla naisille.